7 Şubat 2009 Cumartesi

KÜRT KIZLARIN SÜNNET ÇİLESİ

Küçük yaşında kandırıldı.Komşu kızının doğum günü kutlaması olduğu söylendi ona.O çok sevdiği, yanında güvende olduğunu düşündüğü, kendisine zarar vereceklere karşı canını vermekten çekinmeyecek annesi tarafından hem de.Kapıdan içeri girdiğinde ne pasta, ne de bir kutlama vardı.Ne olduğunu anlamadan küçücük bedenini ellerini, kollarını kanatlarını yine annesi tuttu.Ancak bu sarılma yaşayacağı korkunç acıya karşılık kıpırdamaması içindi.

Yaşadığı belki de acısından üsütün geldi ki, avazı çıktığı kadar bağırdı korkudan!

Kadın nüfusunun yüzde 60'tan fazlasının sünnet edildiği Kuzey Irak'ta yetkililer, dünyanın dikkatini bu konuya çekmemek için, genç kızlarda fiziksel ve psikolojik sorunlara yol açan bu işlemi yasadışı ilan etmeye yanaşmıyor.Daha çok Afrika ülkeleri ve Ortadoğu'nun bir bölümünde görülen kadın sünnetinin dünyada en yaygın olduğu bölgeler arasında Kuzey Irak da ilk sıralarda yer alıyor.

Kadının cinsel arzularını kontrol altına almayı ve ruhunu temizlemeyi temel edinen bir yöntem.Kürt kızlarına uygulanan ve sağlık açısından hiçbir yararı bulunmayan bu işlemi “Allah için” yaptıklarını söylüyorlar. (İşin acı tarafı da bunu yapan yine bir kadın)

Bölgesel yönetimin insan haklarından sorumlu bakanı Yusuf Muhamed Aziz, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, 'toplumu ilgilendiren tüm küçük sorunlarla ilgili yasa çıkartmanın gerekli olmadığını' söyledi.

2 yorum:

Serdar Doğan dedi ki...

İnsanoğlunun en büyük düşmanı cehalet mi acaba?

Unknown dedi ki...

Yıllar önce bilim teknik dergisinde afrika da kızlara yapılan sünneti okumuştum. Kürtlerde olduğunu bilmiyordum. Günlerce etkisinden kurtulamadım. Vahşet, kurban, gelenek ... günümüzde hala devam eden, boğazlanan güzelim koyunlardan, danalardan, keçilerden ne farkı var ki, can işte. Kurban edilen can ya da vücuttan bir parça. Ne için, kime ne? Bu nasıl bir inanış??